Petri – příležitost pro rybáře

Přidáno: 25. Duben, 2017

Zpočátku to byl nesplnitelný sen. Velká jáma v povrchu zemském vzniklá těžbou uhlí. Kolik vlastně podobných zásahů těžební činnost zanechala, není tak důležité. Podstatné je to, že člověk prostředí, ve kterém žije, nenechává svojí činností poznamenané a že Zemi alespoň z části vrací to, co z ní před časem vyčerpal.

FOTOGALERIE: Otevření revíru Petri

Rekultivací bývalých uhelných dolů vznikají vodní plochy. Jedna taková vodní plocha začala vznikat na okraji Chabařovic v lokalitě bývalého dolu Petri. Po nákladné rekultivaci financované z Evropských fondů vznikla vodní plocha velmi zajímavého charakteru, která zaručuje ideální podmínky pro život rybích společenstev. A kde jsou ryby, nebo ideální podmínky pro jejich život, nesmí chybět ani rybáři. Dříve nesplnitelný sen se stal skutečností. Rybáři zde mohou provozovat svého překrásného koníčka, mohou zde lovit ryby, nebo jen relaxovat a nechat se unášet kouzelným proudem přírody. To samo o sobě přináší lidem radost. Po dlouhém maratónu pracovních jednání a legislativních úkonů se podařilo za výrazné podpory a pochopení zastupitelstva Města Ústí nad Labem zprovoznit rybářský revír, který může být ideálním místem k odpočinku pro rybáře. Okolí může být vítaným zpestřením pro návštěvníky z řad široké veřejnosti. Vzorně upravené okolí revíru a snadné přístupové cesty okolo vody mohou uspokojit i rybáře se zdravotním hendikepem.

O oficiální prvotní zarybnění se po vyhlášení rybářského revíru vzorně postaral SÚS ČRS Ústí nad Labem ve spolupráci s MO Ústí nad Labem. Hlubiny jezera Petri se staly novým domovem pro kapry, líny, štiky a candáty. Vzhledem k vodnímu rostlinstvu, budou mít ryby dostatek úkrytů i podmínek pro přirozenou reprodukci, takže lze v budoucnu očekávat nejedno překvapení v podobě trofejních úlovků atraktivních druhů ryb, jako jsou štika a candát. Abychom v rámci zákonných možností mohli vyhovět rybářům, kteří vyznávají moderní rybolovné způsoby, byl zde v omezeném počtu pěti současně lovících povolen lov ryb z belly boatů (plovoucí rybářský kruh). Pro úlovky kapra zde platí horní míra kapra 70 cm, to znamená, že při ulovení kapra měřícího 70 cm a více, musí být tento úlovek bez prodlení puštěn zpět do revíru v místě ulovení. O dalších místních úpravách bude uvažováno až po vyhodnocení průběhu rybářské sezóny. Vlastní rybolov byl zahájen dne 22. 4. 2017. Premiéru obstaraly dětské závody. Mladí rybáři zaslouží uznání za odvahu postavit se škaredému počasí a nepřízni chladné a hluboké vody Jezera Petri. Ceny do závodu dodal SÚS ČRS a město Ústí nad Labem, za které přišla pí. primátorka Ing. Nechybová. Krom předání cen, vypustila do revíru i několik trofejních ryb. Za veškeré ceny a účast všem velmi děkujeme!

Rybářská sezóna je ale na začátku, s oteplováním vody se zvýší aktivita ryb a Vy rybáři si můžete vyzkoušet své umění.

Přejeme Vám spoustu úspěchů
Petrův zdar

Hlavní navigace