Habrák 2011

Přidáno: 26. Říjen, 2011

Rok se sešel s rokem a opět stojím v plné zbroji na břehu Habrovického rybníka. Ta atmosféra, k výlovu vystrojeného rybníka je pořád stejná. Mlha, že by se dala krájet, chlad, který zalézá za nehty, vůně syrového bláta mísící se s vůní rybiny a od přítoku vzdálený křik volavčí.

FOTOGALERIE: Habrák 2011

Unavené pohledy nevyspalých rybářů, kteří celou noc řídili vypouštění rybníka a zároveň lovili na síťové podložce pod hrází rybky, které prošly přes síta výpustního potrubí.

Vidím samé známé tváře, každý má svůj úkol, každý zde má svoje místo. Připravují se kádě, které jsou napouštěny čistou vodou z cisteren, to aby ryby ve zdraví přečkaly tento dočasný azyl před cestou do nového domova.

Do řady se staví elitní chlouba našeho týmu. Parta síťařů jakoby oněměla. Není potřeba zbytečných slov, protože tento tým profíků ví, co má dělat. Zástup rybářů vlekoucích na ramenech síť mizí v mlze. Přebírka hlásí: „Připraveno!“. Vážný chystá se svým týmem náčiní. Z mlhy se zjevují prví síťaři, kteří vlečou plné sítě. Zátah se uzavírá. Pomyslná truhlice pokladů se otevírá, ze sítě je vyzvedáváno šupinaté zlato. Chvíli to trvá, než jsou sítě prázdné a rybí poklad rozdělen do jednotlivých kádí. Od váhy slyším: „První, druhá, …, dosazená!“. Odjíždějí první auta s rybami. Některé míří i těm posledním rybníčkům, o které nás ještě nepřipravila touha moderních zlatokopů. Část ryb pak míří do chovných vod a podstatná část produkce Habráku mizí v Labských proudech, aby jako budoucí úlovky potěšily rybáře sportovní.

Dopoledne uteklo jako voda, mlha zmizela, stejně jako voda v Habráku. Ještě dva brilantní zátahy a je hotovo. Ryby jsou odvezeny. Poslední kádě jsou odváženy posledním nákladním automobilem. Můžeme bilancovat. Byl to úspěšný výlov. Velký dík patří všem zúčastněným, obdiv však zaslouží tým síťařů a hlavně rybářští srdcaři ze základny v Chlumci. Jmenovat jednotlivé? Zbytečné! Tady totiž i v dnešní době platí jediné! Jeden za všechny a všichni za jednoho.

Vašek Turek

Hlavní navigace