110 let od založení prvního rybářského spolku

Přidáno: 3. Březen, 2020

V letošním roce si připomínáme sto desáté výročí od založení prvního rybářského spolku v okrese Ústí nad Labem.

V březnu 1910 byl založen první Německý rybářský spolek pro okres Ústí nad Labem. Předsedou byl zvolen obchodník Karl Simon, výbor se skládal ze šesti hostinských, dvou obchodníků a jednoho zahradníka.
1910-2020

Rybolov patřil mezi důležitou součástí obživy od počátku existence lidstva. Postupně se rybolov stával sportovním koníčkem, kdy nejde jen o možnost ulovení ryby, ale i o prožitek s tím spojeným a pobytem v přírodě. Existuje též skupina rybářů, kteří si ulovené ryby neponechávají a vrací zpět do vody našich revírů.

Po vzniku Československé republiky byl založen, dne 5. 6. 1920 první Český rybářský spolek v Ústí nad Labem - Krásném Březně. Zúčastnilo se 30 zakládajících členů. Schůze se konala v restauraci ,,U zlatého soudku“. Prvním předsedou byl zvolen František Kolář.

V podstatě byl rybolov omezen na řeku Labe, okolní rybníčky a tůně. Neprovádělo se zarybnění tak, jak to známe dnes, ale vše se nechalo na přírodě a přirozeném rozmnožování ryb. Člověku též pomáhali vodní ptáci, kteří roznášeli oplodněné jikry ryb na svých tělech do dalších vod a tím pomáhali k rozšíření rybí populace.

Jen pro zajímavost a srovnání, členové spolku platili zápisné 10 Kč, roční příspěvek činil 6 Kč, pro povolení k lovu si zakoupili členové rybářský lístek za což zaplatili: na 2 udice 8,50 Kč, na 2 udice a ruční padák 13,50 Kč, na velký čeřen z loďky 63,50 Kč.

Nejčastější ulovené ryby byly karas, bílá ryba, okoun a lín. Méně častěji se ulovila štika a kapr. Do doby než bylo postaveno Střekovské zdymadlo, bylo pod hradem Střekov velké množství parem. V tůních nad bývalou Prefou ve Vaňověse vyskytovali kapři, cejni, líni a sumci. Lososy táhly Labem do svých trdlišť. V řece byli loveni i raci, kteří tam byli hojně rozšířeni.

Ve starých rybářských lístcích, které též obsahovaly stanovené zákonité míry, bylo například uvedeno, že si rybář může ponechat lososa obecného, pstruha mořského, sumce 50 cm, štiku 25 cm, raka říčního 12 cm. Míru kapra, dnes nejčastějšího úlovku rybářů, nikdo neřešil.

Výše uvedené údaje jsou čerpány z kroniky ČRS, z. s. MO Ústí nad Labem. Myslím si, že není na škodu si připomenout něco z naší historie. V současné době má naše místní organizace ČRS přes 3100 členů. Rybolov je prováděn i na rybnících a propadlinách, kde je nutné stále rybí osádku doplňovat. Jak je vidět, rybáři před 100 lety zatím takové starosti neměli.

Ing. Josef Dekař

Hlavní navigace